Fatmomakke 26/6

Från Stekkenjokk åker vi på Vildmarksvägen mot Klimpfjäll och Marsfjället!
En hel del renar på och vid sidan av vägen och i hägn strax efter Stekenjokk, kommer inte ihåg vad platsen heter!
Tar några bilder från bilen!Vi gör en lite avstickare till Fatmomakke! Vädret är mulet men inget regn!

 
 

Inf. om Fatmomakke!
Sedan förhistorisk tid har området runt Fatmomakke, 120 km nordväst om Vilhelmina, varit en mötesplats för samer. Redan på sten- och järnåldern möttes jägare på denna plats. När landet blev kristet så byggdes, år 1781, den första kyrkan på den gamla samiska mötesplatsen. Kyrkan bestod av ett enkelt vindskydd konstruerat av trädpålar. Denna enkla byggnad blev snart för liten för de religiösa högtiderna.

Redan 10 år senare byggdes en ny kyrka som klarade av behoven fram till 1881. Därefter byggdes inom tre år den kyrka som fortfarande finns kvar i Fatmomakke. Runt kyrkan växte en by fram bestående av kojor och trähus. På det viset kom samer och inflyttande att bli bofasta med en gemensam kultur.

Sedan långt tillbaka i historien och fram till i dag är det två kyrkfestivaler varje år i Fatmomakke: Vårfirandet som sker vid midsommartid och höstfirandet i början på september.

Från parkeringsplatsen i Fatmomakke finns ett flertal vandringsleder som leder dig in i Marsfjällets 86.000 hektar naturreservat. Från Marsfjällets högsta topp, på 1572 meter över havet, är det vid klart väder en unik utsikt över södra Lapplands fjällregion.

Tips och vandringskartor kan ni få på kiosken i Fatmomakke.

Infos: www.fatmomakke.se

Stekenjokk 26 juni!

Från Stora Blåsjön åker vi vidare upp till Stekenjokk! Vi säger hejdå till Blåsjöfjället och Stora Blåsjöområdet!
Vägen är dålig, vägarbete pågår! Vi rullar fram sakta, det är ju mycket att titta på! 
Regnmolnen lättar och lite blått på himlen börjar titta fram! 
Vi åker vidare och stannar till ibland vid platser som Ankarvattnet, Leipikvattnet! Vi hoppar över ganska många fina ställen också, för att hinna se allt behövs så många fler dagar här!
Höga fjäll och branta backar försöker ta en bild genom en smutsig ruta medans vi kör men bliden blir suddig!
Fjällen döljs av de låga molnen! Naturen känns storslagen och enorm här uppe!
Stekenjokk
Uppe på Stekenjokkplatån är det mycket snö.
Det råder tillträdesförbud för att skydda häckande fåglar i ett område runt Stekenjokkområdet så vi får hålla oss vid vägen eller på iordningställda rastplatser!
Mäktig upplevelse även om vi inte fick vandra runt lite längre från vägen/rastplatserna men naturligtvis förstår vi förbudet!


 
Smilla blir överförtjust och ska ut på snö men tyvärr får du sitta fast i kopplet! Sorry Smilla du får inte springa fritt här!
Kom igen uppför branten, snön var väldigt hårt packad!
Tycker många gånger att bilder förskönar men måste säga att här var det vackrare i verkligheten fick inte fram det storslagna i djupet och höjden!


Hemma är det sommar och folk ligger och solar vid stränderna! Sverige är variationsrikt och fantastiskt!
Smutsig bil!
Vädret skiftar snabbt mellan sol och mörka moln och de översta topparna ser vi bara snabbt skymta fram medan vi är här! Man kan ana hur fort vädret kan slå om i fjällvärlden!
Underbar främmande värld så olikt från hemma!
Fy sjutton vad kallt och det är mycket snö kvar på fjällen! Det är ca 4 plusgrader vid 11-tiden på dagen och det blåser en mycket isig kall vind! T o m Smilla fryser lite eftersom hon inte får springa runt! 
Några mobilkamerabilder mellan Stora Blåsjön och Stekenjokk! Tryck på miniatyrbilden för större storlek!

Som ni ser av bilderna så skiftar vädret från sol till mulet men inget regn, det blåser iskallt!
Färden går vidare till Fatmomakke för nästa paus! 
 

Stora Blåsjön 25/26 juni!

Stora Blåsjön vy från altanen i stugan!Efter besök i Vallsbo/Ockelbo och Ås/Östersund fortsätter färden! Vädret är uruselt det regnar! Vi kör från Strömsund efter ett kort stopp upp mot Gäddede och Vildmarksvägen! Vi stannade för en kort vila i Gäddede! Jag passade på att ta en kort promenad i regnet runt campingen och ner mot sjön så Smilla fick röra på sig lite och chauffören tar en kort vila. Tar några bilder med mobilkameran i Gäddede! Regning och grått, blåser kallt!
Tryck på miniatyrbilden för se i större storlek! 
 
Vi åker förbi Jormvattnet men stannar inte vädret är inte så kul men trots det gråa vädret så slås man av den vackra storslagna naturen, det är fint! Vägarbete från Gäddede och ända till Stekenjokk så vägen är urdålig!
Kommer fram till stugan i Stora Blåsjön den är helt ok. Vi packar upp det vi behöver och handlar i den trevliga mataffär precis intill som har det mesta! Molnen hänger tungt över fjälltopparna vi kan se dem genom fönstret som har utsikt över sjön! Mat i magen och sen en bensträckare!
Några mobilbilder tryck på miniatyrbilden för se i större storlek!

Stora Blåsjön ligger i nordligaste Jämtland, vackert belägen längs sjön med samma namn och vid foten av fjället Mesklumpen. Runt Stora Blåsjön sträcker sig vildmarken med massor av orörd natur. 

En selfie vid Blåsjön! Är precis så trött som jag ser ut det tar på krafterna att ta in alla upplevelser!
Molnen lättar lite och nästa dag försöker solstrålarna bryta igenom, vi hoppas på lite bättre väder!
Vädret är bättre nästa dag och solen tittar fram även om en hel del moln fortfarande hänger tungt över de högsta fjälltopparna!
Efter frukost och städ lämnar vi Stora Blåsjön  för att ta oss upp mot Stekenjokk! Färden går vidare!