Fatmomakke 26/6

Från Stekkenjokk åker vi på Vildmarksvägen mot Klimpfjäll och Marsfjället!
En hel del renar på och vid sidan av vägen och i hägn strax efter Stekenjokk, kommer inte ihåg vad platsen heter!
Tar några bilder från bilen!Vi gör en lite avstickare till Fatmomakke! Vädret är mulet men inget regn!

 
 

Inf. om Fatmomakke!
Sedan förhistorisk tid har området runt Fatmomakke, 120 km nordväst om Vilhelmina, varit en mötesplats för samer. Redan på sten- och järnåldern möttes jägare på denna plats. När landet blev kristet så byggdes, år 1781, den första kyrkan på den gamla samiska mötesplatsen. Kyrkan bestod av ett enkelt vindskydd konstruerat av trädpålar. Denna enkla byggnad blev snart för liten för de religiösa högtiderna.

Redan 10 år senare byggdes en ny kyrka som klarade av behoven fram till 1881. Därefter byggdes inom tre år den kyrka som fortfarande finns kvar i Fatmomakke. Runt kyrkan växte en by fram bestående av kojor och trähus. På det viset kom samer och inflyttande att bli bofasta med en gemensam kultur.

Sedan långt tillbaka i historien och fram till i dag är det två kyrkfestivaler varje år i Fatmomakke: Vårfirandet som sker vid midsommartid och höstfirandet i början på september.

Från parkeringsplatsen i Fatmomakke finns ett flertal vandringsleder som leder dig in i Marsfjällets 86.000 hektar naturreservat. Från Marsfjällets högsta topp, på 1572 meter över havet, är det vid klart väder en unik utsikt över södra Lapplands fjällregion.

Tips och vandringskartor kan ni få på kiosken i Fatmomakke.

Infos: www.fatmomakke.se

Kommentera inlägget här :